ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

29 χρόνια δίπλα στους μαθητές του Μαλεβιζίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληροφορίες

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαδικτυακό φροντιστήριο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληροφορίες

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαδικτυακό φροντιστήριο

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών έδωσε το υπουργείο παιδείας με την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων 2018

Μοιραστείτε το
Μια πρώτη εκτίμηση για τις φετινές βάσεις την Πανελλαδικών Εξετάσεων από τον διευθυντή του Φροντιστηρίου ΚΥΚΛΟΣ στο Γάζι κ. Μετζάκη Μανώλη.

Μια πρώτη εκτίμηση για τις φετινές βάσεις την Πανελλαδικών Εξετάσεων από τον διευθυντή του Φροντιστηρίου ΚΥΚΛΟΣ στο Γάζι κ. Μετζάκη Μανώλη.

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών έδωσε το υπουργείο παιδείας με την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων 2018. Ένα τέλος που δεν ικανοποίησε τους περισσότερους μαθητές αφού οι βαθμολογίες δεν ήταν αυτές που περίμεναν οι υποψήφιοι. 

Οι φετινές επιδόσεις ήταν χειρότερες από τις περυσινές οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των τελευταίων χρόνων. Στην πτώση όμως των βάσεων θα συμβάλουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι αυτοί της αύξησης των θέσεων κατά 2000 στα ΓΕΛ και άλλες τόσες περίπου στα ΕΠΑΛ καθώς και η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και η μετατροπή τους σε πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ας επιστρέψουμε όμως στα μαθήματα που εξετάστηκαν οι φετινοί υποψήφιοι τα οποία είναι και αυτά που θα καθορίσουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα θέματα στο κοινό μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως είχαν επισημάνει οι καθηγητές του Φροντιστηρίου μας ΚΥΚΛΟΣ, στο Γάζι κατά την διάρκεια της συνεργασίας με την ιστοσελίδα maleviziotis.gr για την ανακοίνωση των απαντήσεων των θεμάτων, αν και ήταν σε γενικές γραμμές μέτριας δυσκολίας , δεν ευνόησαν τελικά βαθμολογικά τους μαθητές εξαιτίας του ιδιαίτερα απαιτητικού κειμένου της περίληψης καθώς και του α´ ζητουμένου, λόγω της ασάφειας του. Οι μέτριες λοιπόν βαθμολογίες στο μάθημα αυτό, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των φετινών βάσεων.

Ας δούμε όμως τα πράγματα ανά πεδίο.
Στο πρώτο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα έχουμε μία μικρή αυξομείωση των βάσεων και αυτό επειδή τα Αρχαία Ελληνικά που έχουν συντελεστή βαρύτητας 1,3 ήταν ευκολότερα από πέρυσι (κάτι που αναμένεται να κρατήσει την πτώση των βάσεων) παρόλο που τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Ιστορίας ήταν αρκετά δυσκολότερα με βαθμολογίες αρκετά χαμηλότερες των περυσινών ενώ το μάθημα των Λατινικών δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές.

Στο δεύτερο πεδίο των Θετικών Σπουδών περιμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως σε σχολές της περιφέρειας, λόγω των όχι και τόσο καλών επιδόσεων των υποψηφίων, που εκτός από την Νεοελληνική Γλώσσα, έγραψαν χαμηλότερα από πέρυσι τόσο στο μάθημα των Μαθηματικών όσο και στο μάθημα της Φυσικής ενώ και στο μάθημα της Χημείας δεν είχαν τις ίδιες καλές επιδόσεις όπως πέρυσι.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η κατεύθυνση ήταν και η περισσότερο ¨χτυπημένη¨ σε σχέση με τις άλλες γιατί και τα τέσσερα μαθήματα είχαν σημαντικό βαθμό δυσκολίας.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των Ιατρικών Σχολών αναμένεται μία μικρή πτώση των βάσεων και εδώ περισσότερο στις σχολές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, λόγω των χαμηλότερων βαθμών στο μάθημα της Βιολογίας. Την αναμενόμενη, μεγαλύτερη πτώση των βάσεων στις ιατρικές σχολές θα συγκρατήσει η μείωση των θέσεων των εισακτέων που είχαν φέτος οι σχολές αυτές.

Στο τέταρτο και τελευταίο πεδίο που οδηγεί στις σχολές οικονομίας και υπολογιστών περιμένουμε μία σταθεροποίηση με μικρές πτωτικές τάσεις. Ενώ οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στα τρία μαθήματα, Νεοελληνική Γλώσα, Μαθηματικά και Προγραμματισμό, οι καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα με συντελεστή της Οικονομίας θα είναι αυτές που θα συγκρατήσουν την πτώση των βάσεων.

Οι μόνες σχολές που θα έχουν μεγάλη αύξηση των βάσεων, μέχρι και 2500 έως 3000 μόρια θα είναι αυτές των Παιδαγωγικών τμημάτων που φέτος μετά την κατάργηση του πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και την ένταξη τους σε όλα τα επιστημονικά πεδία, θα δηλωθούν από πολλούς μαθητές με συνέπεια, όπως ανέφερα παραπάνω, την μεγάλη αύξηση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι μαθητές των ΕΠΑΛ που θα δούνε περίπου 2000 περισσότερους συμμαθητές τους να φοιτούν στα ΑΕΙ όλης της χώρας από την επόμενη ακαδημαική περίοδο.
Η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων έχει δη αρχίσει αλλά η οριστικοποίηση τους θα μπορεί να γίνει από τις 5 Ιουλίου μέχρι και τις 16 Ιουλίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας για την συμπλήρωση των φετινών μηχανογραφικών. Την ίδια περίοδο θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και όσοι από τους μαθητές των τελευταίων δύο χρόνων το επιθυμούν, για την συμπλήρωση του 10% των θέσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι θα πρέπει να σκεφτούν πολύ, με ωριμότητα και μεγάλη προσοχή πώς θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις σπουδές τους. Για αυτό χρειάζεται πολύ συζήτηση με τον εαυτό τους, με τις οικογένειες τους και κυρίως με ειδικούς του χώρου που θα μπορούν να τους δώσουν την βοήθεια που χρειάζονται.

Μετά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού καλό θα είναι να σταματήσουν να ακούν και να διαβάζουν για το τι μέλει γενέσθαι με τις φετινές βάσεις και να απολαύσουν το καλοκαίρι τους το οποίο θα είναι και το πιο ξένοιαστο μιας και από του χρόνου θα έχουν, ως φοιτητές, να σκέφτονται την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή συμπλήρωση του δελτίου τους και καλά αποτελέσματα στα τέλη Αυγούστου όπου αναμένεται και η ανακοίνωση των φετινών βάσεων!

Στρατευμένοι στο χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία 24 χρόνια με συνέπεια και υπευθυνότητα απένταντι στον μαθητή, το φροντιστήριο μας ΚΥΚΛΟΣ και εγώ προσωπικά θα είμαι στην διάθεση όσων υποψηφίων, μαθητών του φροντιστηρίου μας ή όχι, που επιθυμούν κάποια βοήθεια στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, πάντα χωρίς καμία οικονομική ή άλλη υποχρέωση.