ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

29 χρόνια δίπλα στους μαθητές του Μαλεβιζίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληροφορίες

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαδικτυακό φροντιστήριο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληροφορίες

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαδικτυακό φροντιστήριο

Η σωστή διατροφή και ο ύπνος

Μοιραστείτε το

Η σωστή διατροφή και ο ύπνος, βασικοί παράγοντες για την επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά από 2 χρόνια συνεχούς προετοιμασίας, με στίβες βιβλία και σημειώσεις πανω στα γραφεία αλλά και κεφάλια ῾γεμάτα῾ γνώσεις, οι μαθητές της Γ Λυκείου καλούνται σε μερικές μέρες να εξαργηρώσουν την προσπάθεια τους αυτή!!!

Τέσσερις και σε κάποιες περιπτώσεις πέντε φορές καλούνται οι υποψήφιοι να αποδείξουν τις γνώσεις τους σε μία διαδικασία πολύ ψυχοφθόρα για αυτούς κυρίως, αλλά και για τους δικούς τους.

Έχοντας λοιπόν καταβάλει ο κάθε μαθητής την δική του προσπάθεια δεν θα πρέπει να αμελλήσει δύο άλλους βασικούς παράγοντες που παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στις εξετάσεις!!!

Την διατροφή και τον ύπνο.

Οι νευρώνες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά των πληροφοριών από την βραχεία μνήμη στην μακροπρόθεσμη μνήνη, για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται ύπνο. Ύπνο ποσοτικό και ποιοτικό!!!
Από μελέτες γνωρίζουμε ότι μαθητές που κοιμούνταν κάτω από σωστές συνθήκες συμπληρώνοντας 7 ώρες ύπνου πήγαν καλύτερα στις εξετάσεις κατά 10% σε σχέση με αυτούς που στερούνταν ύπνο.
Τι καθορίζει όμως τον ποιοτικό ύπνο;
Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού, κυρίως λυπαρού πριν τον ύπνο. Το δείπνο πρέπει να είναι 3 ώρες πριν την ώρα που ο μαθητής θα πάει στο κρεββάτι. Αν όμως το στομάχι ζητάει κάτι τότε μπορεί να καταναλωθεί ένα γιαούρτι ή ένα μπωλ με δημητριακά.
Καλό θα είναι μετά τις μεσημεριανές ώρες να απογεύγονται καφές και τσάι λόγω της καφείνης που περιέχουν και η οποία διαρκεί αρκετές φορές περισσότερο από 12 ώρες.
Αντιθέτως μία ζεστή κούπα γάλα χαλαρώνει και βοηθάει για ένα καλό ύπνο.

Σύμφωνα με έρευνες το σωστό πρωινό βοηθάει για καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις!!!
Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνδρακες βραδείας απελευθέρωσης όπως ψωμί ολικής άλεσης ή μούσλι τα οποία δίνουν ενέργεια διαρκείας. Φυσικά χρειαζόμαστε και πρωτείνη την οποία θα βρούμε σε μία κούπα με γάλα, ένα γιαούρτι ή σε ένα αυγό.

Τα γεύματα θα πρέπει να είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά και καλό θα είναι να αποφεύγονται άσκοπα τσιμπολογήματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να φιλτράρουμε αυτά που τρώμε ώστε να έχουν τα συστατικά που χρειαζόμαστε. Πολλοί πιστεύουν ότι οι φυσικοί χυμοί κάνουν καλό!!! Μύθος!!! Τα σάχαρα εισέρχονται άμεσα στον οργανισμό δίνουν ενέργεια που διαρκεί όμως λίγο. Καλύτερο είναι να καταναλώσουμε τα φρούτα στην φυσική τους μορφή. Επίσης οι άψητοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτείνη και δίνουν για αρκετό χρόνο το αίσθημα του κορεσμού.
Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, παρόλο που δεν κάνει καλό, βοηθάει στην καλυτέρευση της διάθεσης η οποία είναι επίσης συμαντική!!!

Το νερό, που όλοι αγνοούμε, έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο. Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί προυπόθεση για την υψηλή συγκέντρωση. Η μειωμένη ενυδάτωση πολλές φορές προκαλεί πονοκεφάλους, κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση και χαμηλά αντανακλασικά.
Έρευνες επίσης έχουν δείξει ὀτι ὀσοι κατανἀλωναν νερό κατά την διάρκεια της εξέτασης είχαν κατά 5% καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που δεν έπιναν νερό την ώρα της εξέτασης. Για αυτό καλό θα είναι ο υποψήφιος να έχει μαζί του ένα μικρό μπουκάλι με νερό και να πίνει λίγο ανά ταχτά χρονικά διαστήματα. Επίσης το πρωί μετά το ξύπνημα ένα ποτήρι με νερό βοηθάει πολύ!!!

Η σωστή διατροφή και ο ύπνος δεν πρέπει λοιπόν να περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Φαντάζεστε ένα 10-15% περισσότερα μόρια μόνο από αυτά τα δύο, που δεν χρειάζεται ουσιαστικά καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια για να τα κάνουμε κατά την διάρκεια των εξετάσεων;

Καλή επιτυχία σε όλους του υποψήφιους μαθητές!

Μετζάκης Μανώλης
Διευθυντής Φροντιστηρίου Κύκλος στο Γάζι