ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΣΧΟΛΗ
Όπως τις τελευταίες χρονιές έτσι και φέτος οι μαθητές που καλούνταν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους είχαν στο μυαλό τους ότι αν συμπληρώσουν μία σχολή θα μπορούσαν μετά να ζητήσουν μετεγγραφή σε μία άλλη στον τόπο τους ή κοντά σε αυτόν;
Αυτό γίνεται γιατί η πρόσβαση σε μία κοντινή σχολή μπορεί να μην είναι άμεση λόγω διαφοράς μορίων. Π.Χ. Ένας μαθητής έχει 13000 μόρια και θέλει να περάσει στο τμήμα υπολογιστών στο Ηράκλειο που η βάση της σχολής είναι πολύ παραπάνω. Έτσι δηλώνει την αντίστοιχη σχολή στην Τρίπολη που έχει πολύ χαμηλότερα μόρια, μπαίνει σε αυτή και έπειτα ζητάει μετεγγραφή στο Ηράκλειο την οποία συνήθως και παίρνει!
Γιατί όμως οι μελλοντικοί φοιτητές ζητάνε να ξέρουν αν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή;
Ο λόγος είναι συνήθως ένας. Οικονομικός!
Στις μέρες μας η φοιτητική ζωή κοστίζει, όχι ότι δεν κόστιζε παλαιότερα, αλλά σήμερα τα νοικοκυριά που μπορούν να την αντέξουν είναι πολύ λιγότερα από το παρελθόν!
Έτσι οι τέως μαθητές και οι οικογένειές τους σκέφτονται τρόπους να περάσουν στην σχολή ειδικότητας που θέλουν αλλά να σπουδάσουν και κοντά στον τόπο τους έχοντας τα λιγότερα δυνατόν έξοδα!
Έτσι κάνουν χρήση του νόμου περί μετεγγραφών ο οποίος ισχύει μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού! Ένας νόμος όμως που βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις να μη χαθούν μυαλά από σχολές που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί.
Οι μετεγγραφές είναι δύο ειδών:
Αυτές που έχουν να κάνουν με αδέλφια που σπουδάζουν και αυτές με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Στη πρώτη κατηγορία των αδελφών, χωρίς κανένα περιορισμό ο πρωτοετής φοιτητής παίρνει αυτόματα την μετεγγραφή. Σκοπός αυτής της κατηγορίας είναι να μην συντηρεί μία οικογένεια τρία σπίτια. Έτσι αν το ένα παιδί έχει ήδη περάσει στην πόλη που ζει η οικογένεια το άλλο παιδί δεν δικαιούται μετεγγραφής σε αυτήν τη κατηγορία και μπορεί να αιτηθεί μόνο στην κατηγορία με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Στην δεύτερη κατηγορία όμως υπάρχει μοριοδότηση από τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και διαμορφώνεται μία λίστα κατάταξης ανάλογα με τα μόρια. Κάθε σχολή παίρνει σε αυτήν τη κατηγορία το 15% από τον αριθμό των εισαχθέντων της. Έτσι αυτοί που θα είναι σε αυτό το ποσοστό θα πάρουν μετεγγραφή. Προυποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος φοιτητής σε αυτή την κατηγορία είναι τα οικονομικά κριτήρια, δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ κατά μέσον όρο τριετίας και τα κοινωνικά κριτήρια που είναι η τριτεκνία, η πολυτεκνία, η αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67% σε συγγενή πρώτου βαθμού, η μονογονεική οικογένεια και να είναι ορφανός σε ένα τουλάχιστον γονέα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η μοριοδότηση και η κατάταξη στην λίστα μετεγγραφών της κάθε σχολής. Αν ισοβαθμίσουν κάποιοι στην τελευταία θέση την μετεγγραφή παίρνει αυτός με τα περισσότερα μόρια. Στην κατηγορία αυτή μπορεί να κάνει αίτηση και κάποιος που δεν έχει κανένα μόριο. Στην περίπτωση αυτή και αν δεν έχει καλυφθεί το 15% μπορεί η σχολή να αποφασίσει να δεχτεί την μετεγγραφή!
Φυσικά μετεγγραφές γίνονται μόνο σε αντίστοιχα τμήματα. Τι είναι όμως αυτά τα τμήματα. Είναι σχολές που δεν έχουν αναγκαστικά το ίδιο όνομα και οι οποίες καθορίζονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Πολλές σχολές με το ίδιο όνομα δεν παίρνουν μετεγγραφή μεταξύ τους!
Η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) δεν παίζει σημασία στις μετεγγραφές. Δηλαδή μπορεί μία σχολή να μην εμφανίζεται στο μηχανογραφικό ενός υποψηφίου γιατί δεν έχει πιάσει την ΕΒΕ αλλά μπορεί μετά που θα εισαχθεί σε αντίστοιχη σχολή να την δηλώσει για μετεγγραφή!
Υπάρχει όμως ένα βασικό κριτήριο που πρέπει να πληρείται για να ζητήσει κάποιος μετεγγραφή. Η διαφορά των μορίων του από την βάση της σχολής που θέλει να πάει να είναι μικρότερη από 2750 μόρια. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται κάπως οι σχολές υψηλής ζήτησης. Π.Χ. Υπάρχουν αντίστοιχες σχολές που η μία έχει 16000 μόρια και η άλλη 9000. Περνάει ένας φοιτητής στην δεύτερη με 11000. Αυτός ο φοιτητής δεν δικαιούται να αιτηθεί μετεγγραφή στην σχολή των 16000 μορίων αφού η διαφορά των μορίων του με την βάση της σχολής είναι μεγαλύτερη από 2750 μόρια. Στο παράδειγμα μας η διαφορά είναι 5000 μόρια.
Εκτός όμως από τις μετεγγραφές έχουμε και την επιλογή της μετακίνησης ενός φοιτητή από ένα τμήμα σε άλλο.
Αν κάποιος δεν πάρει μετεγγραφή διότι δεν έχει συγκεντρώσει πολλά μόρια μετεγγραφής ή δεν καλύπτει το όριο των 2.750 μορίων μπορεί να ζητήσει μετακίνηση για άλλο τμήμα του πεδίου του που δεν είναι κατ’ ανάγκη αντίστοιχο, αλλά πρέπει να έχει δηλώσει το τμήμα στο Μηχανογραφικό του και να έχει ξεπεράσει τη βάση του τμήματος.
Μετζάκης Μανώλης
Διευθυντής Φροντιστηρίου ΚΥΚΛΟΣ στο Γάζι